Heb jij histamine symptomen?

Hoe vaak heb je je huisarts niet bezocht voor advies en behandeling van schijnbaar willekeurige symptomen? Het kunnen maag- darmproblemen zijn zoals PDS, een opgeblazen gevoel of constipatie. Misschien heb je last van uitslag, netelroos of eczeem. Misschien heb je een chronische hoest of loopneus, of vind je het soms moeilijk om adem te halen. En vergeet de hartkloppingen, lage bloeddruk, slapeloosheid en angst niet.

Deze symptomen lijken allemaal niets met elkaar te maken te hebben. Maar is er een kans dat al deze willekeurige opvlammingen WEL met elkaar te maken hebben?

Al deze symptomen en nog veel meer kunnen het gevolg zijn van een histamine-reactie. Als ze lang aanhouden of vaak terugkomen, is er een kans dat je een histamine-intolerantie hebt.

Wat is histamine?


Histamine is een chemische stof in het lichaam die al meer dan honderd jaar bekend is bij wetenschappers. De effecten van histamine in het lichaam werden voor het eerst beschreven door twee onderzoekers in 1910.

Histamine wordt in hoge concentraties gemaakt en opgeslagen in secretoire granules die voorkomen in basofielen, mestcellen, enterochromaffine cellen in de maag, lymfeklieren en de thymus (meer uitleg hierover vind je in het traject).

De rol van histamine ligt in verschillende immuun-en fysiologische mechanismen. Waaronder de stimulatie van de secretie van maagzuur, ontstekingen, het samentrekken van gladde spieren, vaatverwijding en de productie van cytokinen. Het werkt ook als neurotransmitter.

De normale de-activering van histamine


Wanneer je lichaam merkt dat het wordt bedreigd door bacteriën, een virus of een allergeen, wordt de afgifte van histamine geactiveerd. Op zijn beurt hecht het zich aan een van de vier verschillende histaminereceptoren – H1, H2, H3 en H4. Het effect van histamine hangt af van aan welke receptor het zich hecht (dus ook welke klacht je dan ervaart).

Zodra histamine zijn werk heeft gedaan, moet het snel worden afgebroken door een enzym genaamd diamine oxidase (DAO). DAO-enzymen worden voornamelijk gevonden in de dunne darm, het dikke darmkanaal, de placenta en de nieren. DAO-enzymen zijn met name verantwoordelijk voor de afbraak van histamine die we binnenkrijgen via ons voedsel en door blootstelling aan de omgeving. Daarom nemen mensen die histamine-rijk voedsel niet verdragen vaak een DAO-enzym supplement om verlichting te krijgen.

Een tweede enzym is ook betrokken bij de inactivatie van histamine – histamine-N-methyltransferase (HNMT). Het is wijdverspreider in het lichaam. Het wordt aangetroffen in de nieren, lever, milt, dikke darm, prostaat, eierstokken, ruggenmergcellen en de luchtpijp en luchtwegen.

Beide enzymen zorgen ervoor dat het histamine-gehalte onder controle wordt gehouden. DAO is echter het meest actief in het voorkomen van de opname van histamine in het bloed. Dat betekent dat wanneer je voedsel eet dat histamine bevat, de histamine wordt geneutraliseerd in de darm en niet wordt opgenomen in het bloed. De bedreiging wordt met succes geneutraliseerd.

Misgelopen histamine-waarden


Als alles werkt zoals het zou moeten, is de bedreiging geneutraliseerd en ga je verder met je leven zonder verdere ongemakken. Maar, zoals met alles, kan het soms misgaan.

Soms is de hoeveelheid histamine die wordt geconsumeerd buitensporig hoog. Zelfs bij mensen met een gezonde histamine afbraak kunnen de hoge concentraties een extreme reactie veroorzaken. Dit wordt histamine-vergiftiging genoemd en de effecten kunnen een paar uur tot een dag duren.

Histamine-intolerantie is een medische aandoening waarbij de persoon een onbalans heeft tussen de hoeveelheid histamine die wordt geconsumeerd en de effectiviteit van de inactivatie van de chemische stof. Dus, histamine stapelt zich op en je ontwikkelt symptomen op basis van aan welke receptor het zich bindt.

De reden dat er meer histamine beschikbaar is om te worden opgenomen in de bloedbaan is omdat er ofwel onvoldoende DAO en HNMT is, of hun vermogen om normaal te functioneren is geremd.

De hoeveelheid en functie van deze antihistamine-enzymen kan door veel dingen worden beïnvloed. Je kunt bijvoorbeeld een genetische aanleg (dit is vaak het geval) hebben die bepaalt hoe effectief deze enzymen zijn of hoeveel je kunt produceren. Het is belangrijk om te onthouden dat je genen het pistool laden, maar dat je omgeving en gedrag de trekker overhalen. Met andere woorden, als je een genetische aanleg hebt, kun je die nog steeds beheersen door een gezonde levensstijl.

Bepaalde ziekten, zoals nierfalen en chronische urticaria, predisponeren je ook voor histamine-intolerantie. DAO-enzymen zijn afhankelijk van co-factoren om efficiënt te kunnen werken. Als je bepaalde tekorten aan voedingsstoffen hebt, zoals vitamine B6, vitamine C, koper en zink, kun je merken dat de histamine-waarden beginnen te stijgen. Histamine-intolerantie kan ook een probleem worden tijdens periodes van extreme stress en hormonale disbalans.

Het zal nu wel duidelijk zijn dat histamine-intolerantie echt bestaat! Maar wat kun je doen om het onder controle te houden?

Veelvoorkomende bronnen van histamine vermijden


Ik heb al gezegd dat histamine vrijkomt uit cellen in je lichaam. Dit wordt endogene histamine genoemd. Het komt vrij als reactie op een waargenomen bedreiging voor je gezondheid. Er zijn veel factoren die het vrijkomen van histamine uit de mestcellen veroorzaken. Deze omvatten extreme temperaturen, trauma/stress, trillingen, hormonale disbalans, alcohol en bepaalde voedingsmiddelen. Veel voorkomende voedingsmiddelen die het vrijkomen van histamine triggeren zijn citrusvruchten, aardbeien en tomaten.

Er zijn ook exogene bronnen van histamine. Deze worden voornamelijk gevonden in het voedsel dat je eet. Het niveau van histamine in voedsel neemt toe met de leeftijd van het voedsel. Voedingsmiddelen die zijn geproduceerd met behulp van microbiële fermentatie hebben de hoogste histamine-gehaltes. Dit zijn onder andere gerijpte kaas, zuurkool, wijn en verwerkt vlees.

Het begrijpen en vermijden van bronnen van histamine kan het histamine-gehalte verlagen en zo helpen bij de symptomen. In mijn traject vind je onder andere complete voedingslijsten die je exact vertellen wat je wel en beter niet kunt eten.

Histamine intolerantie, artsen en diagnoses


Tijdens het lezen heb je een aantal mogelijke redenen gevonden voor je symptomen die niet bij elkaar passen. Je vraagt je af of histamine-intolerantie echt is of dat je het gewoon uit wanhoop probeert. Het wetenschappelijke bewijs is duidelijk. Histamine-intolerantie bestaat inderdaad.

De eerste stap die je moet nemen om je symptomen te verbeteren is het stellen van de juiste diagnose. Na alle artsen die je hebt gezien, vraag je je waarschijnlijk af of dit mogelijk is.

Onthoud dat er geen 100% definitieve test is voor histamine-intolerantie, maar er zijn wel indicatieve tests. In de praktijk (Green-Company) kunnen we middels kinesiologie eenvoudig meten of er wel of geen sprake is van een histamine intolerantie. Op afstand gebruiken we hiervoor de biotensor. Beiden werken net zo secuur en effectief.

Zoals bij de diagnose van elke aandoening begint het proces met een grondige medische voorgeschiedenis. Je arts of zorgverlener moet je veel vragen stellen over je bijwerkingen. Wij sturen altijd een uitgebreide vragenlijst toe voorafgaand aan het consult.

De reactie moet ook reproduceerbaar en terugkerend zijn. In het geval van histamine-intolerantie kunnen er naast elkaar bestaande factoren zijn zoals PDS Deze moeten ook worden vermeld.

Histamine dieet voor histamine intolerantie


Nu de diagnose histamine-intolerantie is gesteld, kun je stappen ondernemen om je symptomen te verbeteren. Het kost wat tijd, energie en aandacht, maar de verlichting van je ongemakkelijke symptomen is het waard.

Onderzoek toont aan dat het volgen van een dieet met een laag histamine gehalte en het beperken van voedingsmiddelen die het vrijkomen van histamine kunnen uitlokken, een positief effect heeft op histamine-intolerantie.

Het is zelfs een van de snelste manieren om verlichting van symptomen te krijgen en om te begrijpen of je echt histamine-intolerant bent. Als histamine echt een trigger voor je is, zul je binnen 1 a 2 weken symptomatische verbetering ervaren door het eten van een echte histamine-arme voedingsmiddelenlijst.

Histamine Vrij Leven: het traject

Door de uiteenlopende aard van de symptomen wordt histamine-intolerantie vaak niet herkend of onderschat door zowel de patiënt als de arts/therapeut. Maar het is een zeer reële aandoening met zeer reële gevolgen voor je gezondheid en welzijn.

Om je reis te beginnen (en uiteindelijk te eindigen) kun je starten met het Histamine Vrij Leven traject. Een uniek online traject die jou exact vertelt wat je hebt, waarom je dit hebt, maar vooral wat je kunt doen om je klachten met meer dan 80% te verbeteren. In drie maanden tijd kun jij je klachten grotendeels vaarwel zeggen. Sterker nog: je kunt weer histamine-rijke voeding nuttigen maar ervaart geen bijwerkingen meer!

Als ervaringsdeskundige en natuurgeneeskundige met 13+ jaar ervaring kan ik oprecht zeggen: het HVL-traject heeft mijn leven gered. En dat gun ik jou ook.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief