Oorzaken histamine intolerantie

Als je last hebt van histamine intolerantie, dan is een reactie op voedingsmiddelen heel normaal zoals uitbraken van netelroos, huiduitslag en spijsverteringssymptomen. De oorzaak van histamine intolerantie is een groot onderwerp, dus ik ga proberen dit zo duidelijk en beknopt mogelijk te maken.

Dus wat is histamine intolerantie precies?

In het algemeen komt histamine intolerantie neer op een onbalans in je interne histamine-spiegels.

De histamine concentraties in het lichaam zijn gewoon hoger dan ze zouden moeten zijn en net als bij een allergische reactie, veroorzaken deze hoge histamine concentraties een reactie die je ervaart als histamine intolerantie symptomen.

Hoewel veel factoren bijdragen aan het bepalen van de interne histamine waarden, zijn er vier belangrijke factoren betrokken bij de onderliggende oorzaak van histamine intolerantie.

Histamine intolerantie veroorzakers

Nog even op een rij:

1. Niveau van histamine consumptie 

Histamine wordt voornamelijk geconsumeerd via voedsel, maar ook door blootstelling aan omgevingsfactoren en planten. Daarom is een histamine-arm dieet een van de snelste manieren om het histaminegehalte te verlagen.

2. Hoeveelheid bacteriële productie van histamine

Bacteriën produceren histamine door het aminozuur histidine om te zetten in histamine. Zelfs je huidige probiotica kan bijdragen aan hogere histaminegehaltes.De gezondheid van je darmen is dus essentieel. 

3. De hoeveelheid histamine die vrijkomt uit mestcellen

Histamine komt normaal gesproken vrij uit mestcellen als reactie op allergenen, maar als mestcellen instabiel zijn of je bent geboren met meer mestcellen dan normaal, kan histamine vrijkomen op een hoger niveau dan normaal.

4. De snelheid van enzymatische afbraak

Histamine wordt afgebroken door gespecialiseerde histamine afbrekende enzymen zoals diamine oxidase DAO-enzym (zie verderop) en histamine N-methyltransferase (HNMT). Lage niveaus (of het geheel ontbreken) van deze enzymen als gevolg van genetische of andere factoren kunnen resulteren in een langzamere afbraak van histamine dan normaal. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief