Histamine is het hoogst in de vroege ochtend, ongeveer rond 03.00 en 04.00 uur in de ochtend. Er wordt aangenomen dat dit de reden kan zijn dat astma-aanvallen vaak voorkomen op dit moment. Kijken we naar de Chinese orgaanklok, zien we ook dat de longen het meest actief zijn tussen 03.00 en 05.00 uur ‘s ochtends. De combinatie van ‘longtijd’ en de hoge histaminespiegels lokken astmatische aanvallen uit.
Slaapgewijs bevindt het histaminergische systeem zich in de hypothalamus en oefent het zijn uitwerking uit op alle belangrijke gebieden van het centrale zenuwstelsel. Het gebruik van antihistaminica die aan de H1-receptor werken bevordert de slaap, terwijl medicijnen die het histaminesignaal op de H1-receptor maximaliseren ons wakker houden (of een opgejaagd gevoel geven).
Wat is astma?
Astma is een longaandoening waarbij de luchtwegen chronisch ontstoken en overgevoelig zijn. Samen met COPD is astma de meest voorkomende longaandoening in Nederland. De aangeboren aandoening kenmerkt zich door een chronische ontsteking van de onderste luchtwegen. Astmapatiënten kampen vaak ook met ontstekingsaandoeningen van de bovenste luchtwegen. Er bestaan verschillende soorten astma, zoals allergische-astma, niet-allergische astma, inspanningsastma en ernstige astma. Meerdere astma vormen kunnen tegelijk voorkomen.
Een astmaticus reageert extra gevoelig op prikkels zoals huisstofmijt, huisdieren of rook. Ook allergenen, luchtweginfecties, fysische prikkels (temperatuur, mist, kou, storm), chemische prikkels (luchtvervuiling, ozon, sigarettenrook, schoonmaakmiddelen, cosmetica), inspanning (inspanningsastma) of emotionele gebeurtenissen, zoals astma door stress, kunnen een astma-aanval uitlokken of verergeren. De aandoening komt bij zowel kinderen als volwassenen voor. Soms manifesteren klachten zich echter pas op latere leeftijd.
Hoewel de longen chronisch ontstoken zijn, verergeren klachten bij een astma-aanval. Bij een astma-aanval trekken de spiertjes in de luchtwegen samen, verdikt de wand van de luchtwegen en gaan we meer slijm produceren. Hierdoor vernauwen de luchtwegen.
Symptomen
- Benauwdheid
- Piepende ademhaling
- Ophoesten van slijm
- Kortademigheid
- Beklemmend gevoel op de borst
- Nachtelijke hoestbuien
- Vermoeidheid en verminderd energieniveau
Klinisch vertonen astmapatiënten terugkerende episodes van piepende ademhaling, hoesten, beklemming op de borst en kortademigheid. Daarnaast komen benauwdheid, ophoesten van slijm, kortademigheid, nachtelijke hoestbuien, vermoeidheid en verminderde fitheid regelmatig voor.
Histamine Vrij Leven Traject
Astma wordt negen van de tien keer getriggerd door (voedsel)allergieën. De allergische klachten worden weer veroorzaakt door het hormoon histamine. Door het Histamine Vrij Leven protocol te volgen verminder je de hoge histaminespiegels en zorg je ervoor dat de mestcellen stabiel worden. Tevens voed je je lichaam met de juiste vitaminen, mineralen en enzymen zodat je longen zichzelf kunnen opschonen. Op deze manier heb ik tal van cliënten van hun astmatische klachten af kunnen helpen. Vaak is er aan het eind van de rit geen enkele vorm van medicatie meer nodig.
Ben je ruim 10 jaar astmapatiënt? Volg het traject, indien de klachten na drie maanden nog niet voldoende zijn verdwenen, dan langer. Je zult vanzelf merken wanneer je longen ‘schoon’ zijn.