Histamine en fibromyalgie

Fibromyalgie betekent eigenlijk dat het lichaam in chronische staat van ontsteking is. Een van de grootste boosdoeners is onze vriend histamine. Fibromyalgie is bijna altijd het gevolg van langdurig (we hebben het over meer dan 10 > jaar) hoge histaminespiegels waardoor uiteindelijk het hele lichaam aangetast wordt. Helaas is hier regulier weinig tot niets over bekend en ‘moet je er maar mee leren leven’. 

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd en komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen (dit aantal groeit helaas hard).

Fibromyalgie: de klachten

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom met een uitgebreid klachtenpatroon dat varieert van algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid tot slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen en darmklachten. De aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.

Vele tienduizenden Nederlanders lijden in meer of mindere mate aan dit syndroom. Het ontbreken van een daadwerkelijke diagnostiek zorgt ervoor dat veel mensen met fibromyalgie zich niet begrepen voelen. Niet bij zichzelf, maar ook niet in de eigen omgeving of bij de werkgever. 

Fibromyalgie en Histamine

In de praktijk heb ik ervaren dat histamine vrijwel altijd een grote boosdoener is van deze ontstekingsziekte. Wanneer we de histaminespiegels drastisch verlagen, de darmen opschonen en de juiste voeding en supplementen inzetten om je lichaam weer voeding te geven wat het zo hard nodig heeft: zien we na enkele maanden een enorme verbetering! De pijnklachten worden drastisch minder, de vermoeidheid verdwijnt en de psychische klachten worden eveneens flink verminderd. 

Dit ziektebeeld gaat vaak gepaard met een vitamine B12 gebrek. Dit supplement is dan ook essentieel tijdens ons traject om verbetering van energie, geheugen, concentratie en andere psychische klachten te zien. In het online traject vind je alle informatie over deze vitamine terug. 

Histamine Vrij Leven Traject


Onthoudt wel dat fibromyalgie niet ‘zomaar’ ontstaat: dit is een proces van jaren en jaren waarbij je lichaam flink wat ontstekingsreacties heeft gecreëerd. Om dit ziektebeeld om te draaien is meer tijd nodig dan de drie maanden van ons traject. Probeer het traject in dit geval zes maanden aan te houden alvorens je weer voeding gaat herintroduceren en supplementen gaat minderen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief