Histamine en hartritmestoornis

Sinds enige tijd is bekend dat een overmaat histamine in het hart een rol speelt bij hartfalen en andere minder ernstige problemen zoals hartkloppingen en hartritmestoornissen (onregelmatige hartslag). In het bijzonder kan histamine-binding aan de H2-receptoren in het hart bijdragen aan hypotensie (lage bloeddruk). Histamine wordt van nature aangetroffen in hoge concentraties in het hart. De histamine receptoren lijken gecreëerd om elkaar in het hart in evenwicht te brengen, waarbij de H1-receptor vasoconstrictie (verkramping hart bloedvat) veroorzaakt en de H2-receptor een verhoging van de hartslag en vaatverwijding veroorzaakt. Dit kan verklaren waarom sommige lijden aan lage bloeddruk en andere aan een hoge bloeddruk.

Wat gebeurd er?

Een van de functies van histamine die het uitvoert is dat het een vasodilatator is, wat betekent dat het de bloedvaten vergroot. Met de verwijding van het bloedvat vermindert de weerstand tegen het hart dat bloed door het lichaam pompt.

In de eerste plaats krijg je een daling van de bloeddruk en daarna een toename van de hartslag, en als het bloed door het lichaam stroomt, krijg je een stijging van lichaamswarmte, roodheid, en, begrijpelijk, triggert dit gevoelens van paniek en angst. Sommige patiënten belanden op de eerste hulpafdeling omdat ze denken een anafylactische reactie te hebben, of een hartaanval. Maar eigenlijk is het overmatige histamine vanwege de verwijding van de bloedvaten en de toename van de hartslag.

Mijn ervaring en het traject

In de praktijk heb ik ervaren dat mensen met hartritmestoornissen en hartkloppingen ontzettend goed gedijen bij het Histamine Vrij Leven traject. Het hart wordt na enige tijd letterlijk weer rustig; hoe rustiger het hart, des te rustiger het hoofd. Deze aandoening ligt mij persoonlijk dicht ‘bij het hart’ ;). Ook ik ervoer enorme hartkloppingen en zelfs zware hartritmestoornissen in het holst van de nacht. Ik heb meerdere keren gedacht dat mijn hart het letterlijk zou begeven. Nadat ik door de medische molen ben gehaald en hier niets verdachts uit kwam, wist ik dat het een andere oorzaak had. Sinds ik mijn histamine intolerantie heb behandeld, is mijn hart altijd rustig en ervaar ik voor het eerst in jaren rust in mijn hoofd.

Uiteraard werkt het traject niet wanneer je fysieke hartaandoeningen hebt – sluit dit altijd eerst uit bij een specialist.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief