Histamine en hooikoorts

Allergische neusklachten ontstaan door een stof waar iemand allergisch voor is (een allergeen). Je kunt last hebben van een loopneus, verstopte neus, niezen en jeuk in de neus. Ook roodheid van de ogen, extra tranen of jeuk van de ogen komen voor. Een andere naam voor allergische neusklachten is allergische rhinitis.  

De belangrijkste stoffen in Nederland die allergische neusklachten veroorzaken zijn:

  • huisstofmijt 
  • graspollen 
  • berkenpollen
  • huidschilfers van de kat 

Een allergie voor pollen komt door de allergenen in het stuifmeel die allergische neusklachten veroorzaken. Een pollenallergie wordt ook wel ‘hooikoorts’ genoemd. Deze term is eigenlijk onjuist omdat er geen allergie is voor hooi, maar voor pollen (stuifmeel) van bomen, grassen of kruiden. 

Allergeen Piekseizoen 

Graspollen juli – augustus

Boompollen februari – mei

Huisstofmijt oktober – maart

Kat en hond geen specifiek seizoen, meeste klachten in de winter

Wat zijn de verschijnselen?

Als je in contact komt met een stof waarvoor je allergisch bent, kun je snel last krijgen van:

  • Jeuk aan uw neus
  • Niezen
  • Loopneus
  • Tranende en jeukende ogen.

Het neusslijmvlies staat in nauw contact met het slijmvlies van de ogen. Daardoor kun je ook last hebben van allergische oogklachten. In 80 tot 90% van de gevallen treden oogklachten op, zoals tranende en jeukende ogen.

Als je allergische neusklachten hebt, kun je ook last hebben van een oorontstekingen, hoofdpijn (of een “hoofd vol snot”), een neusbijholteontsteking, vermoeidheid, algehele malaise, er slecht uitzien, hoesten, een open mondademhaling, snurken, keelpijn en/of keelschrapen.

Zes tot acht uur nadat je voor het eerst in contact bent gekomen met de stof waarvoor je allergisch bent,  vinden de late reacties plaats in het lichaam. Je lichaam reageert met een chronische ontstekingsreactie op het allergeen (histamine), waardoor je last kunt krijgen van een voortdurend verstopte neus. Helaas worden deze klachten vaak afgedaan als “een beetje niezen dat vanzelf weer overgaat.”

Risicofactor voor astmasymptomen

Als je allergische neusklachten hebt, loop je meer risico om allergisch astma te krijgen. Heb je al astma, dan kan het erger worden. Driekwart van de patiënten met allergisch astma kreeg eerst last van allergische neusklachten. Ongeveer 40 procent van de patiënten met allergische neusklachten heeft astma. Andersom heeft 75 tot 90 procent van de astmapatiënten allergische neusklachten. Bij kinderen met astma is dat 50 tot 80 procent.

Als mensen ernstige astma hebben, komt het vaak voor dat de allergische neusklachten worden onderschat of soms zelfs niet opgemerkt. Worden allergische neusklachten bij astmapatiënten goed behandeld, dan verbeteren vaak ook de astmasymptomen.

Hoe ontstaan allergische neusklachten?

Normaal gesproken zijn allergenen geen schadelijke stoffen en reageert het lichaam er niet op. Maar als je allergisch bent, dan reageert je afweersysteem ook op onschuldige stoffen, zoals graspollen. Op het moment dat de allergenen je luchtwegen binnendringen, denkt je afweersysteem dat er een gevaarlijke indringer is. Je immuunsysteem gaat vervolgens aan de slag en produceert een antistof. Hierdoor komt histamine vrij. Histamine zorgt er onder andere voor dat je bloedvaten wijder worden, waardoor er veel vocht vrijkomt en je last krijgt van een verstopte neus en benauwdheid. Daarnaast hecht de histamine zich ook aan bepaalde zenuwuiteinden, waardoor je last kunt krijgen van onbedaarlijke niesbuien en voortdurend hoesten.

Veelvoorkomend probleem

Allergische neusklachten komen vaak voor, bij ongeveer een op de vijf mensen in Nederland. Het is een aandoening die vooral bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen voorkomt. 40 procent van de kinderen die allergische neusklachten krijgen, hebben hier al voor hun zesde last van. 80 procent van de mensen met allergische neusklachten hebben hier al last van gekregen voordat ze 20 jaar werden. Bij peuters zijn de symptomen soms moeilijk te onderscheiden van terugkerende virusinfecties in de bovenste luchtwegen.

Veel impact op de kwaliteit van leven

Je kunt veel last hebben van allergische neusklachten in je leven. Het is belangrijk om deze klachten snel aan te pakken, aangezien je klachten mettertijd enkel erger kunnen worden. Je gezondheid staat voorop!

Het proces van hooikoorts en histamine; wat er in je lichaam gebeurt

De pollen die in de lucht ronddwalen komen via je mond, ogen en neus je lichaam in. Als jij last van hooikoorts hebt, denkt jouw lichaam dat de pollen stoffen zijn die niet in je lichaam thuishoren.

In alle holtes van het lichaam zitten slijmvliezen. Denk aan je mond, je neus, maar ook je vagina en je kont :-). In deze slijmvliezen zitten allerlei stoffen die je afweermechanisme helpen bij het herkennen van dingen die goed zijn voor het lichaam en dingen die niet goed zijn voor het lichaam.

Een van deze hulpstoffen zijn mestcellen. Mestcellen hebben receptoren aan de buitenkant die als een soort antenne signalen van buitenaf oppikken. Deze antenne heet IgE (immuunglobuline E) en kun je zien als allergie-antenne.

In de mestcellen ligt onder andere de stof histamine opgeslagen. Komt er een pol voorbij de cel dan gaat de antenne ‘af’ en wordt de mestcel als het ware getriggerd. Door deze trigger laat het histamine vrij.

Hierdoor komt er in 1x een enorme hoeveelheid histamine vrij (er worden immers nogal wat van die mestcellen tegelijkertijd getriggerd). En dat kan je lichaam niet allemaal in 1x afbreken. Sterker nog: er moeten voldoende grondstoffen aanwezig zijn om de histamine af te breken. Denk aan voldoende vitamines en mineralen, maar zeker ook enzymen. Zo is het DAO enzym een bekende histamine-afbreker. 

Neem je onvoldoende vitamines en mineralen op uit je voeding (dit gebeurt in de darm), dan kan er al een DAO tekort ontstaan waardoor je zowel aan de histamine aanmaak kant een ‘probleem’ hebt als aan de histamine afbraak kant. En wanneer er te veel histamine ontstaat, zorgt dit voor verschillende symptomen zoals jeuk, zwelling van het slijmvlies en er wordt meer vocht geproduceerd dan de bedoeling is.

Naast histamine worden ook bepaalde ontstekingsstoffen geactiveerd die hieraan bijdragen.

Al met al best complex hè? En wonderlijk tegelijk.

Wat kun je nou doen als je last hebt van hooikoorts? Hieronder een paar tips…

  • Kies voor een natuurlijk anti-histaminicum, want die zijn er!
  • Zorg ervoor dat je voldoende (histamine arme) groenten en fruitsoorten eet, omdat hier veel vezels in zitten die je darmen nodig hebben en je hiermee je immuunsysteem van binnenuit ondersteunt.
  • Drink voldoende – probeer 2 liter vocht per dag binnen te krijgen. Histamine problemen veroorzaken bijna altijd een vochttekort in het lichaam
  • Blijf bewegen om je hormonen (waaronder histamine) in balans te brengen (stress/cortisol is ook een hormoon). Stress is een enorme trigger voor histamine.
  • Beperk tijdelijk histamine-rijke voedingsmiddelen, want dit is olie op het (histamine) vuur. Een tijdje histamine-arm eten kan echt ongelooflijk veel verbetering geven in je klachten!
  • Onderzoek wat bij jou de oorzaak van je histamine-intolerantie is. Dit hoeft namelijk niet altijd (alleen) een allergie te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde schimmels, bacteriën, hormonen, stress en bepaalde tekorten aan vitaminen en mineralen hier ook aan kunnen bijdragen? Net als een DAO tekort.

Histamine Vrij Leven Traject

Het histamine vrij leven traject kan al jouw slijmvliesklachten oplossen. De genoemde vitaminen en mineralen zijn goede hulpmiddelen, echter lost enkel suppletie je klachten niet op. We adviseren om het traject geheel te doorlopen waarbij je gelijk specifieke adviezen krijgt welke vitaminen, mineralen en enzymen jij nodig hebt. We willen het probleem van binnen oplossen, zodat het symptoom (je slijmvliezen) vanzelf wegvalt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief