Histamine en hormonen

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen verhoogt histamine. Oestrogeen stimuleert de mestcellen om meer histamine te maken en vermindert de afgifte van het DAO enzym, dat histamine afbreekt. Tegelijkertijd stimuleert histamine de eierstokken om meer oestrogeen aan te maken. We hebben dus een vicieuze cirkel te pakken. Veel vrouwen lijden aan een zogenoemde ‘oestrogeendominantie’. Dit houdt in dat we een overschot aan oestrogenen in ons lichaam hebben ten opzichte van ons andere vrouwelijke hormoon progesteron. Hoe dit ontstaat? Stress, een te hoog vetpercentage, cosmetica en huidverzorging (xeno-oestrogenen), plastic waterflesjes, het dagelijks nuttigen van soja, gist of bier (fyto-oestrogenen) en bestrijdingsmiddelen (tevens xeno-oestrogenen). 

Xeno-oestrogenen

Ook al hebben we het niet altijd door, we zijn in ons dagelijks leven omringd door talloze chemische stoffen. Zo zijn veel gebruiksvoorwerpen gemaakt van plastic, rijden onze auto’s op benzine en dragen we kleding van synthetische vezels. Ook smeren we niet-natuurlijke producten op onze huid, verven we ons huis en ga zo maar door. Het nadeel van die zee aan chemische stoffen is, dat deze op allerlei manieren ons lichaam binnenkomen. En dat kan voor ongunstige effecten zorgen. We krijgen ze binnen door het gebruik van huidverzorgingsproducten. Ook via de voeding komen we er mee in aanraking in de vorm van bestrijdingsmiddelen, dioxines en PCB’s in vlees, vis en melk, kleur-geur en smaakstoffen, en conserveringsmiddelen. Niet alleen via de huid en de spijsvertering, maar ook via de longen nemen we bepaalde stoffen op. 

Weekmakers in plastic. Kies voor DEHP en BPA-vrij

Plastic verpakkingen zijn een aparte vermelding waard, omdat ze weekmakers bevatten. Deze zorgen ervoor dat het plastic soepel is en kan buigen zonder te breken. Bijna alle verpakkingsmaterialen van plastic bevatten deze weekmakers zoals phthalate, DEHP en BPA. Het nadeel van deze weekmakers is dat ze in minieme hoeveelheden ‘lekken’ in het product. Voedsel en cosmetica komen daardoor tijdens de productie, het bewaren en het gebruik, bijvoorbeeld bij het drinken uit een plastic fles, in contact met deze verbindingen. Een klein deel van de weekmakers komt zo in het lichaam terecht. Dit is natuurlijk geen gewenste situatie. Omdat kinderen speelgoed vaak in hun mond stoppen is het gebruik van de plastic weekmakers phthalates in speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar sinds 2005 in de EU verboden. Je kunt je voorstellen dat de weekmakers niet alleen voor kleine kinderen schadelijk zijn, maar net zo goed voor volwassenen.

Wat is het effect van xeno-oestrogenen in het lichaam?

Het nadeel van de vele stoffen waar we mee in aanraking komen, is dat ze een hormoon verstorende, oestrogeen-achtige werking in het lichaam hebben. Ze verstoren de werking van de lichaamseigen hormonen. En worden daarom xeno-oestrogenen of pseudo-hormonen genoemd. Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan naar de vele mogelijke nadelige effecten die dit kan hebben. Zo worden er relaties gelegd tussen de belasting met xeno-oestrogenen en een verstoorde geslachtsontwikkeling, beschadigd sperma bij mannen en een verstoorde schildklierfunctie. Ook zijn er aanwijzingen dat, een overmaat aan xeno-oestrogenen, de groei van hormoongevoelig weefsel zou kunnen stimuleren. Er is echter nog geen directe relatie aangetoond. Meer onderzoek hiernaar is nodig.

Fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen komen voor in plantaardige voedingsmiddelen zoals soya, gist of bier. Indien er sprake is van oestrogeen-dominantie is het verstandig om fyto-oestrogenen tijdelijk zo veel mogelijk te beperken om de dominantie te verlagen.

In feite kun je drie oorzaken van oestrogeendominantie aanwijzen:

 • Het lichaam produceert te veel oestrogeen
 • Het lichaam produceert onvoldoende progesteron, waardoor het geen tegenwicht kan bieden aan het oestrogeengehalte (link progesteroncreme)
 • Er is sprake van een verstoorde afbraak van oestrogenen. Wanneer de lever niet adequaat overbodige oestrogenen kan afbreken, blijven ze in het lichaam ronddwalen wat voor oestrogeendominantie kan zorgen

Symptomen oestrogeendominantie

Worstel je met stemmingswisselingen, gewichtstoename, een laag libido of enorm ongemak tijdens je menstruatie? Als dat zo is, dan kun je te maken hebben met een hormonale disbalans die we ‘oestrogeendominantie’ noemen. Oestrogeen is één van de belangrijkste vrouwelijke voortplantingshormonen en is cruciaal voor het dagelijks functioneren. De meest genoemde symptomen op een rij:

 • Pijnlijke en/of onregelmatige menstruatie;
 • Gevoelige borsten;
 • Verminderd libido;
 • Gewichtstoename;
 • Stemmingswisselingen;
 • Slaapproblemen;
 • Onrust;
 • Haaruitval. 

De symptomen die mannen kunnen ervaren, lijken veel op die van vrouwen: toename van buikvet, laag libido, hersenmist, vermoeidheid, neerslachtigheid, onrust en slapeloosheid.

Kun je ook een oestrogeentekort hebben?

Een lage oestrogeenwaarde is een normaal resultaat van veroudering, met name door de overgang en de menopauze kan je als vrouw last hebben van lagere oestrogeenwaardes ten opzichte van je progesteronspiegels. Symptomen van deze disbalans zijn dan ook vergelijkbaar met die van de overgang. Denk aan opvliegers, vaginale droogheid, onvruchtbaarheid, onregelmatige menstruatie, etc. 

Je progesterongehalte daalt wanneer je de overgang in gaat. Hierdoor kan het enzym DAO minder goed gereguleerd worden en ligt een oestrogeendominantie op de loer. Twee boosdoeners die je histamine flink in de war kunnen schoppen. Ook na een bevalling kan er een disbalans in je hormonen ontstaan.

Naast een oestrogeen-dominantie kan er ook sprake zijn van een progesteron tekort.

Lage oestrogeenniveaus op jongere leeftijd zijn niet normaal en kunnen duiden op een oestrogeentekort. Jonge vrouwen kunnen een oestrogeentekort ervaren als gevolg van:

 • Overmatige lichaamsbeweging;
 • Eetstoornissen;
 • Genetische afwijkingen;
 • Medicijnen;
 • Een slecht functionerende hypofyse;
 • Prematuur ovarieel falen (vervroegde overgang)


Histamine Vrij Leven Traject

Bij veel vrouwen met symptomen van oestrogeendominantie zoals PMS, pijn bij de menstruatie en zware menstruaties verminderen deze klachten aanzienlijk als ze stappen nemen om enerzijds de histamine in hun lichaam te verminderen en anderzijds het te veel aan oestrogenen te verminderen. Het Online Traject zorgt voor een flinke daling van histamine in het lichaam. Tevens kom je erachter welke supplementen ondersteunend werken om je oestrogeen-dominantie te verminderen en eventueel je progesteron levels te verhogen. Het blijft belangrijk om naast de gegeven adviezen in het online traject ook voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen en je stress zoveel mogelijk te beperken.

Zwanger!

Wist je dat de placenta grote hoeveelheden DAO aanmaakt? Veel vrouwen met histamine intolerantie (HIT) en voedingsintoleranties hebben tijdens de zwangerschap veel minder of geen last van de HIT klachten. Waarom? Omdat we tijdens de zwangerschap hele hoge progesteronspiegels hebben. En progesteron is een mooie tegenhanger van histamine.

Progesteron tekort

Helaas komen de klachten na de bevalling weer net zo hard terug. Een progesterontekort kan ook een reden zijn waarom je histaminespiegels hoog zijn. Je hebt namelijk progesteron nodig om het enzym DAO te reguleren. Zo heb je vlak na de ovulatie veel progesteron en zul je minder histamine klachten hebben omdat er meer DAO wordt afgegeven. Maar zo heb je ook vlak voor de menstruatie extra veel histamine klachten aangezien het hormoon oestrogeen dan even flink aan het pieken is. De anticonceptiepil kan ook een boosdoener zijn omdat dit een overschot aan oestrogeen veroorzaakt en een tekort aan progesteron.

Histamine Vrij Leven Traject

In het Online Traject lees je alles over histamine gevoeligheid -en intolerantie. Wat zijn de oorzaken, wat veroorzaakt een chronisch hoge histaminespiegel maar nog veel belangrijker: hoe los je het op! Na drie maanden zit jij weer heerlijk in je vel en zijn je hormonen weer goed in balans.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief