Histamine en huidproblemen

Histamine intolerantie wordt beschouwd als trigger voor het uitbreken van atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Deze aandoening veroorzaakt jeuk en een droge huid en histamine speelt daarbij een belangrijke rol. Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met atopisch eczeem vaak veel histidines (voorloper histamine) in hun bloed hebben. Ditzelfde geldt voor mensen met psoriasis. Bij psoriasis spreken we eerder van een chronische huidaandoening waarbij de plekken op de huid niet alleen jeuken en schilferen maar ook vaak pijn doen.

De oorzaken

Jeuk kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt, zoals allergieën, insectenbeten, een droge huid of ziekte. Hoewel de meeste jeuk alleen vervelend of ongemakkelijk is, kan overmatig krabben de beschermende barrière van je huid beschadigen en je lichaam blootstellen aan ziektekiemen en infecties.

Jeuk en pijn zijn nauw met elkaar verbonden in de hersenen. De reflex bij pijn is om je terug te trekken. De reflex bij jeuk is krabben. Deze reflex is een beschermende reactie die is ontwikkeld om dieren te helpen parasieten van hun huid te verwijderen. Daarom is zelfs een lichte beweging van de haren al genoeg om te willen krabben.

Jeuk wordt dus meestal door histamine veroorzaakt, een chemische stof in het lichaam die verband houdt met immuunreacties. Het veroorzaakt de jeuk en roodheid die je ziet bij insectenbeten, uitslag en een droge of beschadigde huid.

Histamine wordt door het lichaam afgegeven tijdens allergische reacties, zoals op pollen, voedsel, latex en medicijnen.

Soorten jeuk

Proprioceptieve jeuk is het gevolg van een allergische reactie, ontsteking, droogheid of andere beschadiging van de huid. Het komt voor bij atopische dermatitis (eczeem), urticaria (netelroos), psoriasis, medicijn reacties, mijten en droge huid. Dit type jeuk wordt vaak behandeld met antihistaminica en andere geneesmiddelen die de immuunreactie veranderen.

Neuropathische jeuk wordt veroorzaakt door schade aan het zenuwstelsel. Het gaat meestal gepaard met gevoelloosheid en tintelingen. Dit type jeuk komt voor na gordelroos, na een beroerte of brandwond en bij notalgia paresthetica (een gebied met jeukende huid, meestal op de rug). Het wordt behandeld met niet-narcotische pijnstillers en capsaïcine.

Neurogene jeuk komt voor bij chronische lever- en nieraandoeningen als reactie op opioïde neuropeptiden. Het wordt behandeld met narcotische en niet-narcotische pijnstillers.

Psychogene jeuk wordt veroorzaakt door de chemische stoffen serotonine en noradrenaline. Deze chemische stoffen beïnvloeden stress en depressie. Psychogene jeuk wordt behandeld met antidepressiva en anti psychotische medicijnen.

Naast eczeem, jeuk, een droge huid en psoriasis zien we bij histamine-overgevoeligheden ook vaak rode vlekken ontstaan op de huid. Deze vlekken komen en gaan en gaan vaak gepaard met hitte-aanvallen.

Histamine Vrij Leven Traject

In bijna alle gevallen hebben mensen met huidaandoeningen ook (voedsel)allergieën waar ze zich wel of niet bewust van zijn. Omdat histamine in bijna alle gevallen de boosdoener is, is het Histamine Vrij Leven traject de oplossing voor jouw huidproblemen. We lossen middels het traject het probleem van binnen op zodat het symptoom (aan de buitenkant) vanzelf wegvalt.

Zalf huidaandoeningen

Wie bieden een geheel natuurlijke zalf aan voor mensen met huidaandoeningen. Deze zalf is uniek in zijn soort en werkt 100% bij eczeem- of psoriasis klachten. Maar let op: de zalf lost natuurlijk niet je histamine-overgevoeligheid of intolerantie op. Wij adviseren allereerst om het traject te volgen en, wanneer de klachten op zijn retour zijn, de zalf pas aan te schaffen om de huid te helpen met herstel.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief