Histamine en Lichen Sclerosus

Bekend is dat de volgende voedingsmiddelen Lichen Sclerosus (LS) kunnen triggeren en een reactie kunnen veroorzaken in het vulvagebied: koffie, alcohol, chocolade, gluten, zuivel, suikers. Interessant is om te beseffen dat alle genoemde voedingsmiddelen rijk aan histamine zijn! Het ligt dus niet enkel aan cafeïne in koffie of chocolade, of dat glas melk of dat lekkere taartje; het ligt aan de hoge histaminegehaltes die deze voedingsmiddelen van nature bevatten. 

Wat is het

Lichen Sclerosus is een chronische huidziekte. Veel vrouwen lopen te lang rond met klachten van jeuk, pijn en een branderig gevoel aan de vulva. Lichen Sclerosus is een huidaandoening die zowel bij vrouwen als mannen voorkomt. Bij vrouwen komt dit het meest voor aan de schaamlippen, de voorhuid van de clitoris, de huid tussen opening vagina en anus en rondom de anus. De huid kan heel dun zijn en parelmoerachtig wit glanzen (atrofie), maar ook verdikking van het bindweefsel vlak onder de huid is mogelijk (sclerose). Na verloop van tijd wordt de huid vaak strak en dun. Er kunnen kleine bloedinkjes ontstaan, bijvoorbeeld omdat er wordt gekrabd vanwege de ernstige jeuk.

Hormonen

Hormonale veranderingen spelen vaak mede een rol. LS wordt beschouwd als een auto-immuunziekte. Er is sprake van een ontsteking van de huid. Daarbij kan door littekenvorming de opening van de vagina nauwer worden, schaamlippen kunnen gaan verkleven, zelfs de opening van de plasbuis en de anus kan vernauwen. LS kan door een ervaren arts worden herkend (gynaecologen, huidartsen). 

Mijn ervaring en het traject

Mijn ervaring is dat vrouwen met L.S. sterke vermindering van klachten ervaren wanneer ze het Histamine Vrij Leven traject volgen. Sterker nog: bij de meeste vrouwen verdwijnen de L.S. klachten volledig! Uiteraard kun je vernauwingen en verklevingen niet meer herstellen, maar alle andere huidklachten die met L.S. gepaard gaan, kunnen zeker herstellen. Je zult tijdens het traject al verbetering ervaren maar de huid werkt door… Ben je na drie maanden nog niet tevreden? Geef het dan meer tijd en probeer het traject langer te volgen tot je huid volledig genezen is.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief