Histamine en maag/darmklachten

Een overmaat aan schadelijke schimmels en gisten kunnen een histamine overgevoeligheid creëren. in de darmen worden er alcoholachtige verbindingen (aldehydes) geproduceerd. Deze aldehydes remmen de werking van enzymen die biogene aminen afbreken waardoor er een overgevoeligheid voor histamine ontstaat of toeneemt. Daarnaast kan het zijn dat het DAO enzym niet of onvoldoende functioneert waardoor histamine in de darm niet afgebroken kan worden. Het resultaat is een chronische ontstekingsreactie met alle gevolgen van dien. Vaak ligt een histamine intolerantie ten grondslag aan PDS, Colitis Ulcerosa, maagzuur/pijn en de ziekte van Crohn.

Je bent niet alleen

Voel je je opgeblazen en winderig? Heb je last van constipatie of misschien juist het tegenovergestelde? Je bent niet alleen. Tot 20 procent van de mensen heeft maag- en darmklachten.

Veel artsen vinden het PDS een mysterieuze aandoening zonder echte oplossing. Ze kunnen dieet strategieën of medicatie aanbieden die al dan niet verlichting bieden. Wat er werkelijk aan de hand is, is dat mestcellen en histamine de boosdoeners zijn van jouw maag- en darmklachten. 

Wat is PDS?

Voordat we ingaan op het verband tussen mestcellen, histamine en PDS, wil ik dat je begrijpt wat PDS is. Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende chronische spijsverteringsaandoening die je dikke darmen aantast. Hoewel ze een aantal vergelijkbare symptomen kunnen hebben, is PDS een andere aandoening dan inflammatoire darmziekten (zoals Colitis Ulcerosa of de ziekte van Crohn). Het is ook niet gekoppeld aan een andere darmaandoening. PDS verwijst over het algemeen naar een groep spijsverteringssymptomen zonder dat er sprake is van een andere darmaandoening.

Je kunt last hebben van PDS met constipatie, PDS met diarree of PDS met gemengde darm gewoonten met zowel diarree als constipatie. Naast constipatie en/of diarree kun je ook te maken hebben met buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, kramp en misselijkheid. Je symptomen, de duur en de ernst ervan kunnen variëren. 

Inflammatoire darmziekten

Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn hebben vaak een heviger verloop dan PDS. Deze ziektebeelden noemen we inflammatoire ofwel ontstekingsziekten. Deze ziektebeelden tasten letterlijk de darmen aan en veroorzaken vaak een chronische ontstekingsreactie met ernstige klachten als gevolg. Zowel PDS als inflammatoire darmziekten worden bijna altijd door een histamine-overgevoeligheid of intolerantie veroorzaakt.

Histamine-intolerantie en PDS

In mijn praktijk heb ik honderden patiënten met histamine-intolerantie gezien die klaagden over maag- en darmklachten. De meeste patiënten ervaren, zonder zich hier bewust van te zijn, vaak meer klachten na het eten van histaminerijke voeding. Dit is geen toeval want er is groeiend onderzoek dat suggereert dat er een verband is tussen je mestcellen, histamine en maag/darmklachten.

Gluten, PDS en histamine

Als je PDS hebt, heb je misschien gemerkt dat bepaalde voedingsmiddelen meer triggeren dan andere. Misschien zijn het gluten of is tarwe het probleem. De symptomen van histamine-intolerantie en symptomen van glutengevoeligheid kunnen verrassend veel op elkaar lijken. Aangezien veel gluten-rijke voedingsmiddelen sterk bewerkt zijn en hierdoor veel histamine bevatten, kan het moeilijk zijn om te bepalen wat het probleem veroorzaakt: gluten of histamine-intolerantie. 

Gluten kunnen echter wel leiden tot het lekkende darmsyndroom, wat het risico op zowel histamine intolerantie als PDS-achtige spijsverteringssymptomen kan verhogen.

Hogere concentraties mestcellen

Je mestcellen zijn witte bloedcellen die overal in je lichaam in weefsels voorkomen. Ze bevatten korrels met histamine erin. Wanneer je lichaam onder andere een allergische reactie, infectie of ziekte ervaart, worden mestcellen geactiveerd en laten ze deze korrels los, wat ontstekingen veroorzaakt. 

Mensen met maag- en darmklachten hebben vaak meer mestcellen in hun darmen. Het is niet verrassend dat ze ook hogere histaminewaarden hebben dan mensen zonder maag/darmklachten. Meer mestcellen en verhoogde histamineproductie kunnen de boosdoener zijn achter je maag en/of -darmaandoeningen.

Stress, mestcellen en PDS

Het kan zijn dat stress je PDS symptomen kan uitlokken. Zowel acute als chronische stress kan de productie en/of activatie van mestcellen verhogen en leiden tot het vrijkomen van histamine in je darmen. Chronische stress kan ook de gezondheid van je darmmicrobioom verstoren, darminfecties verergeren en ontstekingen verhogen. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van histamine-intolerantie, darmontsteking en PDS-symptomen.

Histamine Vrij Leven Traject

Omdat histamine in bijna alle gevallen de boosdoener is, is het Histamine Vrij Leven traject de oplossing voor jouw maag- en/of darmproblemen. We lossen middels het traject het probleem van binnen op zodat het symptoom (je klachten) vanzelf wegvalt.

Probiotica Darmklachten

Wij bieden een uniek probioticum aan dat goed werkt voor iedereen die kampt met maag- en darmklachten klachten. Maar let op: enkel een probioticakuur is niet de oplossing voor jouw maag- en darmklachten. Wij adviseren om het traject te volgen zodat je ook alle informatie ontvangt over de juiste suppletie, duur van de suppletie en dosering. Tevens is het verstandig om het gehele protocol te volgen zodat je je klachten voor altijd oplost in plaats van tijdelijk.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief