Histamine en slaapproblemen

Histamine is een activerende neurotransmitter. Histamine in de hersenen is een oorzaak van te veel dopamine en adrenaline, wat onder andere de slaap ernstig kan verstoren. Onderzoekers hebben ontdekt dat mestcellen (witte bloedcellen die histamine en andere ontstekingsmiddelen bevatten) een belangrijke rol spelen bij het uitvoeren van onze interne klok.

Histamine-receptoren

Het menselijk lichaam heeft overal histaminereceptoren: het hart, de darmen, de borsten, de longen en de hersenen, om er maar een paar te noemen. Met deze receptoren, genummerd met H1-H4, kan histamine zijn werk doen. Omdat histamine een aantal onplezierige rollen heeft, zoals het veroorzaken van allergie symptomen, zijn geneesmiddelen gemaakt om het effect ervan te blokkeren. Medicijnen zoals Claritin en Zantac zijn beide antihistaminica. Ze blokkeren respectievelijk de H1- en H2-receptoren.

HIstamine klachten

Klachten hangen af van waar histamine vrijkomt. Histamine in de huid veroorzaakt de klachten die we kennen van een zwelling, roodheid en jeuk. In de darmen kan het voor allerlei problemen zorgen. En in de bloedbaan voor verlaagde bloeddruk en hartkloppingen. Histamine in de hersenen zorgt voor afgifte van dopamine en (nor)adrenaline.

Als histamine in de hersenen niet goed kan worden afgebroken omdat het enzym HNMT (histamine n-methyl transferase), niet goed werkt, dan kunnen door kleine problemen al aanvallen van stress en angst ontstaan. Als zo iemand veel histaminerijke voeding consumeert, en de histamine-afbraak in de darm is niet optimaal, dan kan dat ook oorzaak zijn van over-alertheid en ernstige slaapproblemen.

Voorbeeld

Een nieuwe cliënt kwam bij mij in de praktijk met ernstige slaapproblemen, zo gaf zij aan. Na het intakegesprek kwam ik erachter dat haar slaapproblemen niet alleen ernstig, maar levensbedreigend waren; ze sliep al ruim 4 jaar NIET! Niet slapen betekent geen fysiek of mentaal herstel en dat kan ernstige fysieke en mentale gevolgen hebben. Ondertussen was ze ruim 20 kilo aangekomen, kon ze bijna geen voeding meer verdragen en voelde ze zich mentaal enorm labiel. Ik gaf aan dat ze een ernstige histamine intolerantie had en we gingen aan de slag met zowel haar voedingspatroon, de juiste supplementen en de oorzaak – in haar geval een oestrogeen dominantie – aan te pakken. Ik kan je vertellen: na 1 week SLIEP ZE WEER! Langzaam verloor ze ook veel overtollig vocht en begon ze vetweefsel af te breken. Na drie maanden was ze letterlijk een ander mens geworden; zowel fysiek als mentaal.

Dit voorbeeld geeft aan dat ernstige histamine problemen die al jaren aanwezig zijn, echt heel vlot kunnen verbeteren! 

Mijn ervaring

Ook mijn histamine klachten kwamen in periodes van insomnia naar voren. Er waren periodes van maanden achtereen dat ik letterlijk geen oog dicht deed. Ook ervoer ik elke nacht flinke hartkloppingen, zweette ik letterlijk mijn bed uit en zat mijn hele borst en gezicht onder de rode vlekken. Ondertussen had ik de alleenstaande zorg voor een baby en moest ik een volle praktijk draaiende zien te houden. Als ik terugkijk op die periode begrijp ik nog steeds niet hoe ik dat vol heb gehouden. Gelukkig heb ik mezelf kunnen genezen van deze ernstige uiting van histamine en slaap ik elke nacht weer als een roosje. 

Meerdere oorzaken voor slapeloosheid

Er zijn meer oorzaken die slapeloosheid kunnen triggeren:

 • Stress
 • Vaak ontstaat slapeloosheid in een stresserende periode, maar blijft het probleem voortbestaan, ook als de oorspronkelijke aanleiding al voorbij is.
 • Verstoorde slaap- en waakcyclus
 • Geneesmiddelengebruik
 • Gebruik van alcohol, cafeïne en/of nicotine
 • Shiftwerk, jetlag
 • Andere medische problemen
 • Restless Legs Syndroom
 • Ademhalingsziekten
 • Neurologische aandoeningen
 • Psychiatrische problemen zoals stemmings- of angststoornissen, vroeg ontwaken als teken van depressie.

Onthoudt dat stress een trigger is voor meer histamine aanmaak. Ook het Restless Legs Syndroom heeft veel met histamine te maken. Ik heb veel histamine cliënten ontmoet die naast andere histamine symptomen, ook flink onrustige benen en/of tintelingen in armen en benen hadden, met name in de avond en nacht. 

Wat betreft de andere genoemde oorzaken: het is een beetje een “kip of ei” verhaal. Je kunt natuurlijk slaapproblemen krijgen door ademhalingsproblemen of depressie of door het gebruik van alcohol en cafeïne, maar al deze oorzaken kunnen ook ontstaan vanwege hoge histaminespiegels. Dus wat was er eerder?

Histamine Vrij Leven Traject

Heb je naast slaapproblemen nog meer histamine gerelateerde klachten? Dan adviseer ik je om het Online Traject te boeken. In alle gevallen zal het zorgen voor een gezonder lichaam, een gezondere darmflora en meer mentale stabiliteit. Ervaar je na de eerste weken van het traject verlichting en slaap je al beter? Dan weet je dat jouw slapeloosheid grotendeels door te hoge histaminespiegels veroorzaakt wordt.

Tip: ervaar je slaapproblemen? Ik adviseer met grote regelmaat Droomsap. Dit is een geheel natuurlijk slaapmiddel dat enkel uit honing, specifieke kruiden en een antihistaminicum bestaat. Helaas kunnen wij dit middel niet verkopen in onze webshop maar wil ik je dit toch aanraden om in elk geval al een aantal uren per nacht te slapen. Uiteindelijk is dit middel niet de oplossing en zul je de bron van je slaapproblemen moeten aanpakken, maar het kan je alvast wat verlichting brengen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief