Histamine en stress

Histamine oefent een direct effect op de bijnieren uit. De bijnieren produceren het hormoon cortisol. Hoe hoger het histamine-gehalte in het lichaam, des te meer cortisol de bijnieren afgeven. Deze verhoogde status resulteert op den duur in een zogenoemde bijnieruitputting. Hierbij maken je bijnieren te weinig cortisol aan om je histamine aanmaak te remmen. Hoewel er verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan een verhoogd stressniveau, zijn er manieren om stress te verminderen.

Wat is de invloed van stress op je histaminespiegel

Histamine is een biogene amine die door het lichaam wordt vrijgemaakt bij allergische reacties tegen stoffen en/of voeding. Soms is er echter geen sprake van allergieën, maar wordt er toch te veel histamine door het lichaam aangemaakt. Er zijn dan andere oorzaken die ervoor zorgen dat het lichaam overbelast is met histamine. Bepaalde voeding bevat ook histamine of kan een trigger zijn voor vrijmaking van histamine. Langdurige stress kan echter ook leiden tot een histamine overbelasting. Overmatige stress heeft dusdanig invloed op de balans in ons immuunsysteem en de conditie van de darmen, waardoor een histamine overbelasting op de loer ligt. Het is dus essentieel om, naast het verminderen van stress, ook je darmgezondheid aan te pakken. 

Histamine en angst

Histamine kan in het lichaam gaan functioneren als neurotransmitter die het zenuwstelsel opjaagt en prikkelt. Het gevolg hiervan kan zijn dat je slecht kan slapen, hartkloppingen ervaart of je onrustig voelt in je buik. Ook angst- en paniekklachten komen frequent voor bij een histamine intolerantie. 

Na het consumeren van histamine bevattende voeding, of voeding die histamine vrijmaakt, kunnen deze klachten toenemen. Zo bevat rode wijn bijvoorbeeld veel histamine. Als je snel last krijgt van rode vlekken of wangen en hartkloppingen na een glas rode wijn, zou er weleens sprake kunnen zijn van een histamine overbelasting. Histamine kan dus voor (zeer) onrustige gevoelens zorgen. Onrust geeft weer meer risico op overmatige aanmaak van histamine. Op deze manier kan je in een negatieve spiraal terechtkomen.

Histamine en andere neurotransmitters

Histamine noemen we ook wel een activerende neurotransmitter. Neurotransmitters zijn stoffen die hun voornaamste werking hebben in de hersenen, maar aangemaakt worden op andere plekken in het lichaam. Het zijn zogenoemde ‘boodschappers van zenuwcellen’.

Denk maar eens aan de neurotransmitter Serotonine (gemoed, slaap en makkelijke ontlasting). Serotonine wordt voor 95% aangemaakt in de darmen. Om vervolgens zijn werk te kunnen doen, gaat het in de lift naar boven naar je hersenen. Histamine wordt door je mestcellen aangemaakt die zich door vrijwel het hele lichaam bevinden. Je darmen bevatten een groot deel mestcellen.

Neurotransmitters hebben twee voornaamste functies:

  1. Ze werken activerend
  2. Ze werken ontspannend

Histamine valt binnen de categorie ‘activerend’. Serotonine, dopamine en GABA vallen binnen de categorie ‘ontspannend’.

Heb je te veel van het een, dan heb je vaak een tekort aan het ander. Een teveel aan histamine zorgt dus vaak voor een tekort aan serotonine, dopamine of GABA. 

Een slecht geheugen, verslechterde coördinatie, agressie en verslaving kunnen allemaal signalen zijn van een verstoorde samenwerking tussen je neurotransmitters.

Een ander nadeel van hoge cortisolspiegels is dat het je vrouwelijke hormonen uit balans brengt. Lees hier het artikel over histamine en hormonen.

Het is van noodzakelijk belang om je stressniveau naar beneden te brengen. Je kunt hier een aantal dingen voor doen:

  1. Beperk je histamine-inname via voeding. Zo krijgt je lichaam meer rust en worden je histaminespiegels en hiermee je cortisolwaarden niet onnodig getriggerd
  2. Kies voor specifieke mineralen om je zenuwstelsel tot rust te brengen.
  3. Drink voldoende (2 liter per dag) om je hormonen (waaronder histamine en cortisol) af te voeren.
  4. Beweeg. Probeer minimaal drie keer per week een half uur intensief te bewegen. Denk aan: wandelen, hardlopen of yoga.
  5. Herstel je hormonen wanneer deze uit balans zijn
  6. Maak je darmen weer gezond. Het Histamine Vrij Leven traject gaat je hierbij helpen.
  7. Probeer elke dag minstens 30 minuten HELEMAAL NIETS te doen. Dus geen televisie, telefoon of andere prikkels. Gewoon ‘saai’  voor je uit staren.
  8. Kijk of je een stressvolle situatie kunt veranderen. Lukt dit niet? Probeer, eventueel met hulp, de situatie te accepteren zoals deze is.

Histamine Vrij Leven Traject

Heb je last van bovengenoemde klachten en wil je er vanaf? Schaf het online Histamine Vrij Leven traject aan. Hier vind je alle informatie die jij nodig hebt om je histamine intolerantie en alle bijkomende klachten de nek om te draaien.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief