Histamine is een biogene amine (een natuurlijk eiwit) dat betrokken is bij een aantal processen in het lichaam. Zo speelt histamine een rol in het maag-darmkanaal, het centrale zenuwstelsel, longen, het slaapsysteem en het afweersysteem. Histamine wordt grotendeels opgeslagen in mestcellen. Mestcellen zijn gespecialiseerde cellen die zich bevinden in weefsels die in contact staan met de buitenwereld zoals huid, longen en het maag-darmstelsel.
Wat doet histamine?
Histamine is een verbinding die vrijkomt door mestcellen wanneer we gewond zijn, geïnfecteerd zijn met iets (bijvoorbeeld een griepvirus of bacteriele infectie), blootgesteld worden aan voor ons allergische stoffen of wanneer het nodig is voor bijna vijfentwintig fysiologische functies in het lichaam.
Ook geneesmiddelen kunnen ervoor zorgen dat histamine vrijgemaakt wordt. Maar histamine komt ook voor in de hersenen waar het een rol speelt bij het doorgeven van signalen (als neurotransmitter). Histamine is onder andere betrokken bij het slaap-waak ritme. Vandaar ook dat sommige middelen tegen hooikoorts (antihistaminica) suf maken. Een overmaat leidt er juist toe dat men zeer waakzaam en alert blijft met slapeloosheid als gevolg. Histamine is betrokken bij veel meer processen zoals onder andere de productie van maagzuur, ons libido, de diameter en doorlaatbaarheid van de bloedvaten (bloeddruk) en verhoging van de adrenaline (opgejaagd gevoel).
Lees meer op onze website over de relatie tussen bepaalde klachten en symptomen als gevolg van een histamine overgevoeligheid of intolerantie.